Welkom

Op 14 oktober 2012 was ik lijstduwer voor CD&V-Kortenaken en raakte ik verkozen in de gemeenteraad. Daar probeer ik als jonge fractieleider van CD&V samen met de 5 andere partijgenoten constructief oppositiewerk te leveren. Op deze blog wil ik enkele leuke weetjes of markante feiten vermelden over politiek in het algemeen, over politiek in Kortenaken en over mezelf. Je kan me altijd contacteren via mail (kristof.mollu@gmail.com) of gsm (0498/64.00.78).

donderdag 24 januari 2013

Verandering 1

Op de gemeenteraad van 24 januari stonden heel wat agendapunten. En zo ook enkele belastingreglementen. We zijn blij dat de nieuwe meerderheid geen directe belastingverhoging doorvoert en dat de opcentiemen (heffing op onroerende goederen (huizen en grond)) en de aanvullende personenbelasting op hetzelfde niveau blijven. Wij hadden dat in 2009 namelijk verlaagd van 1550 naar 1475 (opcentiemen) en van 8% naar 7,8% (aanvullende personenbelasting) en dit wordt behouden. In het verleden onthield VLDGBL zich over de stemming over deze belastingen maar wij zijn hier mee akkoord gegaan.

Het heffingsreglement op tweede verblijven wordt wel aangepast door de nieuwe meerderheid (wij stemden tegen). Tweede verblijven zijn woongelegenheden waarvan de bewoner er niet is ingeschreven (chalet, appartement, bungalow, ...). Vroeger bedroeg de belasting €500 per jaar voor elke woning en dit blijft zo voor constructies met een bebouwde oppervlakte van maximaal 40 m² maar wordt €1000 voor grotere gebouwen. Ook de meeste afgiftes van administratieve stukken van ruimtelijke orde en milieu worden duurder. Zo zal men moeten betalen voor een afgifte van een slachtbewijs, worden notariĆ«le aktes duurder alsook de stedenbouwkundige uittreksels, meldingen, vergunningen en enkele milieuvergunningen. De eerste verandering van de nieuwe bestuursploeg is dus een feit: twee (verdoken) belastingverhogingen?