Doorgaan naar hoofdcontent

Motie voor fruitsector

Kortenaken, meer dan de andere gemeentes, is proportioneel het meest afhankelijk van het floreren van de fruitsector. De oogst en de prijs van appelen en peren raakt onze burgers diep in de portemonnee. Onze fruitboeren leveren een dagelijkse strijd voor het voortbestaan: hun afzetmarkten zijn bepalend.

De Ruslandboycot gaat zijn 3de jaar in en we beginnen allemaal te beseffen dat deze markt niet snel meer ter beschikking komt. Een inwoner van Kortenaken, Luc Borgugnons die tevens hoofdbestuurder van de Boerenbond is, heeft een tekst van motie op de gemeenteraad gebracht die alle gemeenteraadsleden steunden.

Met de motie vraagt onze gemeente dat al onze Regionale en Federale regeringen al hun gewicht in de schaal leggen zodat de Europese instellingen en het Europese landbouwbeleid ons fruit en onze fruitboeren laat overleven en hen daarbij de middelen aanreiken. We dringen erop aan dat bij buitenlandse handelsmissies en bij afsluiten van nieuwe handelsakkoorden ons fruit niet systematisch vergeten wordt.