Doorgaan naar hoofdcontent

Knap-gedaan en Helaas-prijs

Sinds 2006 reikt JONGCD&V Kortenaken een Knap-gedaan- en een Helaas-prijs uit. Hiermee willen we jaarlijks respectievelijk een knap initiatief in de bloemetjes zetten en een minder goede zaak aankaarten.

De Knap-Gedaan-prijs gaat voor 2017 naar de Walking Diva's. Na de wandeling ten voordele van VZW Jelle in 2016 zijn de Diva's, want zo noemen ze zich, gestart met trainen om te kunnen slagen in hun opzet om 111 km te wandelen. Met volle overgave en gesteund door heel veel supporters langs het traject en online zijn ze erin geslaagd "De Slag om Landen" uit te stappen. Hierdoor hebben ze niet alleen een knappe sportprestatie geleverd, ze hebben ook een heel knap bedrag bijeen gehaald om te schenken aan VZW Bindkracht (een huis en thuis voor jongeren met een verstandelijke of fysieke beperking). Ook dit jaar gaan ze weer samen een volgende uitdaging aan: de Think Pink Challenge in Brugge waarbij ze 2 dagen na mekaar 30 km afleggen ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. In aanloop hiernaar plannen ze een aantal acties in Kortenaken om extra geld in te zamelen, zoals de cava- en chocoladebar tijdens de fakkeltocht.

In de week van 17 tot 31 maart neemt de milieusadviesraad (MAR) al voor de 8ste keer deel aan de zwerfvuilactie van Mooimakers. En dat sluikstorten en sluikstoken een plaag zijn, weten we allemaal. Steeds meer mensen maken op de sociale media ook melding met foto’s dat er weer ergens vuil is achter gelaten waar het niet hoort. Ook de kinderen die hebben deelgenomen aan het kronkeltenkamp van de Beleefhoeve Pantouf zijn zich bewust van het probleem en zijn recent nog op pad geweest om zwerfvuil te rapen. Blikjes en plastic flessen spannen nog steeds de kroon van de meest gevonden voorwerpen. Op plaats 3 staan pakjes sigaretten. Er worden nu ook camera's ingezet om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan en zij hebben hun nut helaas al bewezen. Repressie en sensibilisatie zijn belangrijk maar het probleem zit duidelijk bij de laksheid van sommigen. De Helaas-prijs ging dan ook naar “de sluikstorters”